2012. július 23., hétfő

Kockás - képregényújság 1981-1991

A Kockás 1981-es megjelenésétől egészen a 90-es évek elejéig, amikor változás állt be a formátumban és kinézetben (sajnos a minőségben is) nagy népszerűségnek örvendett nem csak a fiatalok, de az idősebb képregényrajongók körében is. A képregény, mint önálló műfaj, mindig is kicsit mostoha szerepet töltött be a magyar könyvkiadásban, valahogy gyerekes dolognak tartották, annak ellenére, hogy a 70-es 80-as években remek magyar képregények jelentek meg, elég csak Zórád Ernő történelmi témájú, illetve regényfeldolgozásaira gondolni.

A Kockás a francia képregényes világból építkezik, elvétve egy-egy magyar képregénnyel is találkoztunk benne, mint A törökfejes kopja - Zórád Ernőtől (ennek eredeti megjelenése a Füles rejtvényújság 79-es 11-22 számában volt), A három testőr, szintén Zórád Ernőtől, vagy a Beszélő köntös Korcsmáros Pál rajzaival, mely eredetileg a Füles 1962 évi 32-40-es számában jelent meg és megemlíteném még a Bambit Dargay Attila képeivel. A legtöbb átíratot egyébként Cs. Horváth Tibor készítette az eredeti regények alapján. Természetesen ezeken kívül is feltűntek magyar képregények a Kockásban, de arányuk kb 5% lehetett.

A Kockás alapját a francia Pif Gadget és Le Nouveau Pif képregényes újságok adták.A francia baloldali lap, mint olyan, át tudott jutni a vasfüggönyön és ezért tudtak publikálni belőle Magyarországon is. A Pif Gadget a hatvanas évek végén indul és egészen a kilencvenes évek elejéig futott, igaz a legnagyobb népszerűségnek a hetvenes években örvendett, a 70-71-es évben rekordszámú kiadást élt meg.. Főbb képregényei Doc Justice, Rahan, Pif, Pifou, Tarao voltak, de ezen kívül is akadtak szereplői. Alapkoncepciója, - amit a Kockás is átvett -, az volt, hogy csak teljes történeteket közölt, tehát nem kellett várni a következő számra, hogy megtudjuk egy-egy történet folytatását. A "gadget" az volt a dologban, hogy minden számhoz csatoltak egy-egy ajándékot, kis játékot, meglepetést. Egy időben korlátozott példányszámban Magyarországon is kapható volt az eredeti francia kiadás.

A magyar kiadás nagy formátumú volt, A4-es lap méretű oldalakkal. Egy-egy füzet 64 oldalas volt és színesben nyomott. A későbbi pepita és egyéb Kockások már félig színesek csak és a papírminőség is hagyott maga után kívánnivalót.

A Kockás képregények igényes képi világgal és fordítással érkeztek.







1 megjegyzés: