2012. július 16., hétfő

Mini könyvek

Főleg a hetvenes években, de még a nyolcvanas évek elején is nagy népszerűségnek örvendtek hazánkban a kisméretű, miniatürizált könyvek, melyek sokszor alig érték el a 4-5 cm-es nagyságot. Nemcsak szépirodalmi alkotások jelentek meg ilyen formában, de lexikonok, térképek, valamint útleírások is. Bejegyzésemben a szépirodalomtól a kislexikonig mutatok be bár kötetet.

Méretük általában változó volt, de a legnagyobbak sem érték el a 10 cm-es magasságot. A képeken egy szabvány AA méretű ceruzaelemhez mérem őket. A kialakítás nyomdától függött, a szabvány könyvformátumtól a nyújtott, illetve négyzetes elrendezésig (sőt előfordult kerek és ovális formájú is). Általában fekete fehér, de jónéhány esetben színes képekkel illusztrált könyvek lényegében a nagyobb testvéreik mása voltak. Betűméretük változó volt, de jó szem kell mindegyik elolvasásához. Oldalszámuk ennek megfelelően változott, de a 200-300 oldal általában megvolt mindegyikben.

A hetvenes években komoly gyűjtőklubok alakultak ezen kötetek beszerzésére, általában az első 500 példány a szériákból sorszámozott volt, mely külön értéket képviselt.

Alig pár centiméteresek.

A Képes Újság 1981-ben kiadott Kis Képes Krónikája, melyben a legtöbb magyar nagyvárosról leírást kapunk.

Móra Ferenc mesekönyve 1975-ből

A Gorkij kötet 1976-os, Babits Erato-ja 1970-es kiadású.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése