2012. július 12., csütörtök

Super Mini Disco kártya

A magyar ipar remekei sorozatunk következő darabja ez a 80-as évek végén készült kártyasorozat. A Super Mini széria nagy népszerűségnek örvendett (a Retropresson is bemutattuk már pár képviselőjét: Buszos kártyaVersenyautós kártyaTerepjárós kártyaMotoros kártyaSportautókVonatos kártya ). Sok helyen kaphatóak voltak a kis méretű - nagyjából 6,5 x 4,3 cm-es - különböző járművekkel, vagy mint példánk is mutatja zenészekkel foglalkozó kártyák. Legtöbbjük német kártyák kicsinyített és retusált másolata volt, de mai bejegyzésünk tárgya igazi hazai gyártmány.

A kártya játékkoncepciója a klasszikus fekete péter / csapd le csacsi szabályokra épül, vagyis párokat kell megkeresnünk a sarkokban feltüntetett ábrák szerint, egymástól húzva a lapokat, és akinél a speciális lap marad az veszített. Ez eddig nem túl egyedi, mondhatnánk tucatnyi hasonló kártya készült ebben a témában.

Hogy mégis miért különleges a Super Mini Disco kártya? Két okból. Az egyik a kivitelezés.A kártyalapokon szereplő képeket nagy valószínűséggel poszterekről, illetve német Bravo magazinokból ollózták össze a készítők, majd mindenféle retusálás nélkül nyomtatták belőlük a kártyákat. Sok kártyán látszik, hogy a tetejüknél ott a másik kép alja, illetve a borítókon egyértelmű, hogy különböző képekből ollózták össze őket. (a 80-as évek végén nagy "divat" volt amúgy ez a fajta igénytelen gyorsaság, elég megemlíteni a hasonló módon készült Csillagok háborúja kártyát is.)

A másik ok a "fekete péter". Ebben a kártyasorozatban az a vesztes, akinél a Disco Star marad. Pontosabban a Disco Star feliratú kártya. Ezzel még nem is lenne gond, ha nem Elvis(!) került volna erre a posztra. Elvis Presley a rock'n'roll királya, mint Disco Star? Az ember minimum felhúzza a szemöldökét.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése