2012. július 23., hétfő

Ezermester - újság

Az Ezermester barkácsújság hihetetlen népszerűségnek örvendett megjelenésétől kezdve. Igazából ez a fajta barkácsolás ma is dívik, vagy éppen divatos (és trendi szóval) DIY-nek nevezik, azaz DO IT YOURSELF - csináld magad. (Ez kb olyan, mint anno a vénlány, ma szingli, pedig a kettő ugyanaz :) )

A barkácsolásnak a keleti blokkban nem csak azért volt népszerű, mert az emberek szerettek bütykölni, hanem azért mert rá voltak szorulva. A boltok polcain nem minden volt elérhető, ezért az otthoni megoldások nagyon népszerűek voltak. Az Ezermester újságban gyakorlatilag mindenre kapunk tippet, vagy leírást az egyszerű kerti nyugágytól, vagy a háztartási kiegészítőktől a walkman beépítéséig autórádiónak, vagy finomelektronikai megoldásokig hi-fi és televíziós kiegészítőknek.

Ezért főleg a hatvanas-hetvenes években és a nyolcvanas évek elején igazi csináld magad mozgalom volt az egész ország, amit fusiban a gyárban, vagy a gmk után le lehetett gyártani azt legyártották, és otthon pedig összeszerelték. 

Az Ezermester újság 1957-ben jelent meg először, és azóta szinte folyamatosan, bár mára már elvesztette azt a fajta képet, amelyet az első 3 évtizedben kialakított. Egyáltalán nem az egyszerű felhasználóknak szól, hanem egy bizonyos szűk rétegnek.

Az újságokat természetesen még nem én, hanem a család felmenői kezdték el gyűjteni, és mára igen szép sorozat jött össze belőle, talán csak pár darab hiányzik.

Az Ezermester újság gyűjtemény egy része.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése