2012. július 19., csütörtök

SMENA 8M - PK3465 - fényképezőgép

Következő bejegyzésünk tárgya egy igazi legenda, a SMENA 8M fényképezőgép.

Aki egy kicsit is foglalkozott a fényképezéssel a 70-es illetve a 80-as években annak nem ismeretlen a SMENA név. Az olcsó, de remek kezelhetőséggel és sokoldalú beállításokkal rendelkező fényképezőgépek hamar meghódították az amatőr fotósok szívét. (Ehhez persze az is hozzájárulhatott, hogy nem volt túl nagy választék abban az időben)

A fényképezőgépet, pontosabban a SMENA sorozatot a Szovjetúnióban a LOMO (Leningrad Optical Mechanical Amalgamation) vagy oroszul ЛОМО́ (Ленинградское Oптико-Mеханическое Oбъединение) gyártotta 1953-tól 1991-ig. Általános jellemzőjük volt, hogy műanyagból, vagy bakelitből készültek, olcsón hozzáférhetőek voltak és teljes manuális beállíthatóságot biztosítottak olyannyira, hogy a filmtovábbítástól a legtöbb gépükben független volt a gép "élesítése", azaz az exponálógomb "felhúzása".

A manuális beállítások úgy voltak kialakítva, hogy alapszinten is kizárják a tévedés lehetőségét - persze ettől még előfordulhatott rossz beállítás. A lencse mellett kis gyűrűn lehetett beállítani a film minőségét, ez egyből a blendét is beállította, így csak azt kellett beállítani, hogy milyen időben (napos, felhős, ködös stb...) fotózunk. Viszont így nem tudtunk a mélységélességgel kellően játszani. 

A program (azaz időjárási) beállítások egy fém gyűrűvel történik, melyen piros jel mutatja az aktuális beállítást, valamint némileg lejjebb egy másik jel az adott beállításhoz tartozó záridőt. Pl napos időhőz 1/250-es záridőt rendel a gép.

Az élességet az objektív külső gyűrűjén állíthatjuk, méterben van megadva. A fekete háromszöghöz igazítva megkapjuk a belső gyűrűn, hogy milyen rekeszállás mellett mekkora terület lesz éles, tehát itt játszhatunk a mélységélességgel.

Az optika oldalán található a felhúzó billentyű, túloldalán pedig a távkioldó. A gép tetején vakupapucsot is találunk. Az átnézeti kereső némileg parallaxis-hibás, azaz nem pontosan azt látjuk, ami a fényképre kerül majd, ezt fotózásnál érdemes mindig bekalkulálni.

Az én példányom sorozatszáma: 82348339





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése