2012. július 8., vasárnap

Rollergraph

A nyolcvanas évek végén magyarországra is begyűrűzött a Rollergraph őrület. Az eredetileg félprofesszionális célokra gyártott szerkesztő eszközt az általános iskolástól a mérnökig mindenki használni akarta. A reklámokkal ellentétben a pontosság és precízség "amatőr" felhasználás mellett is hagyott kívánnivalót maga után, de mindenképpen egy otthoni használatra kiváló eszköz volt.

A lényege, hogy egy vonalzót elláttak egy centiméter beosztású görgősorral, így párhuzamosokat lehetett könnyen szerkeszteni, a vonalzóba illesztett ceruzaheggyel pedig merőlegeseket. Sőt elvileg kört két ceruzával, és egyéb komolyabb íveket is, de a ceruza számára kialakított lyukak mérete miatt, a ceruzahely sokszor pontatlanságokhoz vezetett. Én egy 22 illetve 30 centis modellel rendelkezem, néhanapján előveszem őket, de inkább maradok a hagyományos műszaki rajzi fogásoknál, ha nagy pontosságra van szükségem.

Ha nagyon sarkosan akarnánk fogalmazni, akkor a Rollergraph a 80-as évek végének TV Shop terméke volt, sokkal többet ígért, mint amennyit valójában tudott.


Rollergraph reklám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése