2012. július 20., péntek

Elprom - M10-0 Melodia - rádió

Újabb bejegyzésünkben egy igazi retro hangeszközt mutatunk be, az Elprom - M10-0 Melodia rádiót.

A kialakítását tekintve igen nagyméretű, fadobozos szerkezet még ma is egyfajta letisztultságot és szocreál hangulatot áraszt. 

A rádiót Bulgáriában gyártották, ám a tervezés magyar munka, Tob Andor és csapata a Tetra gyárban készítette a terveket. A hatvanas évek szocialista ipari realizációja révén az Orion megkapta a televízió üzletágat, a Bulgár Elprom pedig a rádiók gyártását. (Egy időben még Orion márkanév alatt készültek az asztali rádiók ELPROM márkanév alatt.)

Öt + egycsöves középszuper készülék, varázsszemes (zölden világító csík a készülék bal szélén) hangolásjelzővel. Egyenirányítója szelén. A két állomáskereső közül az URH kereső rövidhullámú sávnyújtónak is használható. Jellemzője volt az akkor még nem mindennapos mély illetve magashang szabályzó.. Az AM üzemmódban hat, FM vételnél pedig kilenc hangoltkör működött. 

A készülék mind a mai napig működőképes, sőt garanciajegye és használati utasítása is megvan. A használati utasításhoz - egy ma már igencsak kuriózumnak számító - papírt csatoltak, mely Rádiókészülék engedély volt. (A nevet kiretusáltam)

Elprom M10-0 Melodia asztali rádió



Jobbra fent a Rádiótartási engedély a korabeli dátummal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése