2012. július 28., szombat

Любитель (Lubitel) - fényképezőgép

Mai első bejegyzésemben egy, az 1950-es évekből származó szovjet fényképezőgépet szeretnék bemutatni.

A Любитель (Lubitel) kifejezés annyit tesz - Amatőr. Ezzel nagyjából be is határolhatjuk a fényképezőgép célcsoportját. A gépet a szovjet GOMZ (Gosularstvennyi Optiko-Mekhanicheskii Zavod - Állami Optikai-Mechanikai Gyár) gyártotta, mely cég 1965 nevet váltott LOMO-ra, és cég egyik legismertebb típusa a blogon is bemutatott SMENA 8M A fényképezőgép tetején, illetve lencsevédőjén a GOMZ logóját láthatjuk.

A kialakítás ikerlencsés, azaz két azonos (megközelítőleg) objektív helyezkedik el egymás felett, a felsővel lehet fókuszálni, az alsón keresztül készül a  kép. Általában az alsó lecsét forgatva - fogaskerekes illesztésnek köszönhetően - a felső fókuszlencse is forgott. A bejövő képet egy síktükör segítségével láthatjuk a fényképezőgép tetején nyitható betekintőn, - ezért a pontos megnevezés ikerlencsés tükörreflexes fényképezőgép, azaz TLR (Twin-lense Reflex) - , melyből egy apró csiszolt lencse tovább könnyíti a fókusz beállítását.  A Любитель-en viszonylag szűk beállítási lehetőségeink vannak, 1,3-1,5 3m 5m, valamint a végtelen. Közeli felvételeknél viszont nem pontosan azt a képet látjuk a keresőben, mint amelyet a képre rögzítünk majd. A blende és a záridő elég tág tartományokban állítható. Van B-záridő, valamint  10-25-50-100-200-as záridő, illetve f4,5-f22-ig blende.Ezeket fémgyűrűkkel állíthatjuk be az alsó objektíven.

A fényképezőgép 120-as filmet használ melyet lentről felfele tekerünk a gép oldalán található csavarral. Az átnézeti lencse F2,8-as, ami nagyobb pontosságot ad a fókusz beállításánál.

A Любитель TLR-t 1950 és 56 között gyártották. Több, mint 1,3 millió darabot készítettek ez idő alatt a típusból. Mint jónéhány fényképezőgép a szovjetúnióban abban az időben ez is másolat volt, az 1930-as években gyártott Voigtländer Brillant-ot használták fel a szovjet mérnökök a Любитель-hez. (hasonlóan a szintén ebben az időszakban készülő Комсомолец kamerához.). Lényegében a Любитель átmenet a Komszomolec és Любитель 166 kamerák között. A fényképezőgép leírása alapján -15 és +45 fok között, külső sugárzások hatását kiszűrve tudott működni.

A fényképezőgép teste fekete bakelitből készült, viszonylag könnyű a súlya. Jelölést a lencsevédőn, illetve a felnyíló tetőn találunk, mely a gyár márkajelzése. Nem csak cirill betűs kiadása létezett, hanem latin betűkkel is felírták a nevét, mint Lubitel.

A fényképezőgép mind a mai napig működőképes, ha sikerül hozzá 120-as filmet szereznem ki is próbálom. Utoljára talán a 70-es években volt nálunk használatban.

Lubitel (Любитель) ikerlencsés tükörreflexes fényképezőgép

A hátlapot a két felső csap lepattintásával nyithattuk. Oldalt a filmtovábbító.

A Lubitel (Любитель) záridő és blende beállítási lehetőségei. A nagy fogaskereket forgatva forgott a felső lencse is, és így állt be a fókusz.

A kinyitott kereső.

Közel hajolva a kis keresőben kinagyítva láthattuk a képet, középen egy fókuszáló-körrel.

A kinyitott Lubitel. Alulra került a film, és felfelé haladt el a lencsék előtt.

A lencsevédőn az embléma.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése