2012. július 11., szerda

Kisdobos és úttörő felszerelés

Ha a nyolcvanas éveket vizsgáljuk, nem mehetünk el az Úttörő mozgalom mellett.

A Magyar Úttörők Szövetsége a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség vezetése alatt alakult meg, 1946-ban. Alapvető célja az új politikai berendezkedés ideológiai terjesztése az ifjúság között, de ez a 70-es évek végére és a nyolcvanas években sokat szelidült. Az úttörő mozgalom pontjaiban megfogalmazottak hazaszeretetre, a haza iránti hűségre, a környezet védelmére, az egymásra odafigyelésre hívta fel a figyelmet a diákok között. Olyan célokra, amelyek semmiben nem különböznek a ma megfogalmazottaktól, csak éppen akkor el is jutottak a diákokhoz.

Kisdobos az általános iskola 2. és 4. osztály közötti tanuló lehetett, színe a kék volt, jelképe egy dob.



Úttörő értelemszerűen 5. és 8. osztály közötti tanuló lett. Az úttörőmozgalom jelképével díszített sípot kapott, illetve vörös nyakkendőt, valamint megjelent a magyar címer is a kiegészítőkön. Jelvényből kétfélével rendelkezem, az egyik domború felületű, míg a másik sima. Különbségek vannak a címer kidolgozásában is. Az övcsatról sajnos a csillag lekopott már.



A felszerelések 1980-90 közötti időszakból származnak.

1 megjegyzés:

  1. Szükségem lenne kettő db, zsinóros úttörő sípra és egy úttörő nyakkendőre..utánvéttel!! e-mail en v.tel.: +3630 44 74 838 egyeztetve
    Köszönettel H.László

    VálaszTörlés