2012. július 17., kedd

R2D2 Kenner akciófigura

A Csillagok háborúja 1977 óta töretlen népszerűségnek örvend, a nevével szinte bármit el lehet adni. Hatványozottan igaz volt ez a bemutató utáni időszakra, amikor játékdömping árasztotta el a boltok polcait. Hazánkba nem igazán jutott el ez a fajta "rajongói lelkesedés", egy-egy újságcikk, valamint apróbb hír jelent meg csupán a legendás filmről. Persze innen-onnan hozzá lehetett jutni játékokhoz és különböző tárgyakhoz, autók csomagtartója mélyén jöttek a határon keresztül. A film magyar bemutatójára 1979 augusztus 16-án került sor.

Az amerikai Kenner cég 1977-ben nyerte el a játékok gyártási jogát, amikor az akkori jogtulajdonos Mego Corporation visszadobta azt. A játékok gyártása csak 1978-ban indulhatott meg ütemesebben, mivel a céget felkészületlenül érte a hatalmas kereslet és kihívás. A játékok hatalmas sikert értek el, 1985-ig több, mint 300 millió(!) figurát adtak el a 100 egyedi kialakítású modellből.

Modelljeiket folyamatosan változtatták, erre legjobb példa a cikkben látható R2D2 (artu-detu) is, melyet a Birodalom Visszavág (1980) bemutatója környékén felszereltek egy kiemelkedő vizorral is, valamint a felső borítás színe is többször változott a különböző kiadásokban (ezüst, fém, arany, króm).

A gyártást sok helyre kihelyezték, licensz-szerződés alapján, Európában angliától olaszországig gyártották, sőt a távolkeleten és kínában is.

A Kenner igényessége R2D2-n is megfigyelhető, pedig a figura több, mint 30 éves.





1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Más egyéb kincsed nincsen ebből az érából csak a sensorscoope artoo?

    Üdv:Erdész Róbert
    erdeszrobert1@gmail.com

    VálaszTörlés