2012. július 29., vasárnap

EXA - fényképezőgép - 1953

Az Ihagee Kamerawerk által gyártott EXA fényképezőgépet mutatom be a következő bejegyzésben.

Az Ihagee neve a fotózás történetében összefonódott a tükörreflexes fényképezéssel. Az elsők között készítettek 35mm-es tükörreflexes fényképezőgépet, mely sorozatgyártásra került, ez volt a híres Kine Exakta (1936)

Az EXA, az Exakta modellek némileg egyszerűsített, könnyebben kezelhető változata. Ugyanakkor ez nem jelenti az anyagminőség és a képminőség csökkenését. Az első szériás EXA modellek 1950-ben kerültek gyártásra. A fémburkolatú, meglehetősen súlyos és ezért könnyebben megtartható (minél könnyebb egy fényképezőgép, annál könnyebben mozdul be) modellek cserélhető prizmás keresővel és cserélhető objektívvel készültek. Az én modellem egy EXA 0 szériás.

A zársebesség 1/25 és 1/125 között állítható egy fém karral, valamint szerepel "B" záridő is. Az objektív lecsavarható, és másik objektív rögzíthető a fényképezőgépre.Az objektív külső gyűrűjét forgatva állíthatjuk be a blendét, 2,9-től (ami nem szabvány érték) 16-os állásig. A középső gyűrűvel pedig az élességet, mely értékeit a belső gyűrűn található blende értékekkel ellenőrizhetjük, hiszen egy tól-ig távolságot kapunk az élességre. Az optika független a zárszerkezettől, azaz ha beállítottuk a blendét, az folyamatosan nyitva van (a keresőn amúgy is csak akkor látunk ki, ha felhúztuk, azaz a filmet továbbítottuk a gépen), és a tükrök, valamint a rekesz mozgását a gép első felén - védőfoglalattal ellátott (a véletlen exponálás ellen) exponálógomb indítja. A rekesz függőleges mozgású. Az optika egy E. Ludwig Meritar, ellentétben az előző, illetve következő modellekkel, melyeket Meyer-Optic, illetve Isco-Göttingen objektívekkel szereltek.

A 4. széria előlapján két modernebb (a kornak megfelelő) vakubemenet kapott helyet. Az Ihagee Dresden felirat közötti csúszkával lehetett az keresőt leválasztani, és cserélni klasszikusabb felülnézeti keresőre. Az EXA modellek többfajta prizmás és felülnézeti keresővel készültek, melyek kompatibilisek voltak a fényképezőgép-család egyes tagjaival. Az én verziómhoz a P1-es széria tartozott, mely a képeken is látható. Ezt a szériát 1951 és 53 között gyártották. A fényképezőgép 35 mm-es filmet használ, melyet a jobb oldali filmtovábbítóval mozgathatunk a gépházban, és ezzel aktiválhatjuk az exponáló gombot.

A fényképezőgépet erős bőrtokban hozták forgalomba, melyhez szabvány bemenettel rögzítették. A gép mind a mai napig működőképes, főleg a 60-as 70-es és még a 80-as években is sok családi fotó készült vele.

EXA -Ihagee Dresden fényképezőgép



A leválasztott prizmás kereső előnézete




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése