2012. július 28., szombat

TESLA Supraphon gz 070 - lemezjátszó - 1972

A Csehszlovák TESLA cég termékei nagyon népszerűek voltak a keleti blokkban a 60-80 évek környékén. Kínálatukban nemcsak audio, de vizuális eszközök, például fényképezőgépek is szerepeltek.

A TESLA cég 1921-ben indult Elektra néven, majd 1946 márciusában váltott nevet és alakult meg a máig ismert Csehszlovák üzem, mely monopóliumhelyzetben volt az akkori Csehszlovákiában. Több városban is volt központjuk, mint példűul Bratislava, Pardubice, Hradec Králové, melyek a 89-es változások után önálló cégként, üzemként működtek tovább.

Termékkínálatuk nagyon széleskörű volt, ugyanakkor a terjeszkedést - főleg a nyugat felé - gátolta az a tény, hogy a széles termékkínálat mellett az egyes alkatrészek fejlesztésére nem fordítottak elég energiát, így volt termék diódájuk, melyet 30 éven át változtatás nélkül gyártottak és építettek be készülékekbe.

Az itt bemutatásra kerülő lemezjátszó 1972-ben jelent meg a TESLA termékkínálatában. Hordozható kivitel volt, magát a lemezjátszót a hangszóródoboz borította, mely kétoldalt egy-egy csappal csatlakozott a lemezjátszótesthez. Egyik oldalán egy műanyag fogantyúval hordozhattuk a kb 3 kg-os lejátszót. 33 1/3 és 45-ös fordulatszámú lemezek lejátszására volt alkalmas. Elektromos áramot a doboz alján tárolt és a doboz hátoldalához, a hangszóró bemenete mellé csatlakoztatható tápkábelen kapott. A kialakítás mono volt. Hangbeállításokkal rendelkezett, magas- és mélyhang kiemelés, valamit hangerőszabályzó kapott helyet az előlapon.







2 megjegyzés:

  1. Szerintem "a nyugat"-on is létezik olyan dióda, amit nemhogy 30, de 50+ éve változtatás nélkül gyárt több félvezetőgyártó cég is (1N4148). A Tesla/Supraphon nem emiatt nem volt versenyképes (és aztán pusztult is ki), mint ahogy többi szoci cég sem.

    VálaszTörlés
  2. si trovano ancora testine per questo apparecchio?

    VálaszTörlés