2012. július 14., szombat

Corina fényképezőgép

Ez az egyszerűnek tűnő, de extra szolgáltatásokat adó, Csehszlovákiában készült kompakt fényképezőgép 1981 környékén került hozzám, és néhány évig használtam is nyaralásokon. A fényképezőgép a hetvenes években készült, bár a széria gyártása már az 50-es években megkezdődött, de akkor más értékeket lehetett a lencsén állítani.  Műanyag borítása viszonylag könnyűvé teszi, kezelése is egyszerű, automatika nincs rajta, viszont egyszerű manuális beállításokkal lehet javítani a képminőségen.

Különlegessége, hogy a lencsét egy menetsor végén helyezték el, melyet ki kell csavarni, mielőtt használni akarnánk a gépet. Ez egy idő után megakad és beáll a három állású kapcsolóba. Egy piros jellel jelzi az éppen aktuális beállítást, mely tájkép, csoportkép és portré. A lencse előterében találunk egy kis fém tolózárat, mellyel a zársebességet tudjuk beállítani, 1/125 - 1/60 - 1/30 mp és "B" záridő, azaz addig van nyitva a blende amíg nyomva tartjuk a gombot ez főleg éjszakai felvételekhez ajánlott. Az optika túlsó felén szintén beállító-fület találunk, mellyel a felhős, illetve napos időt állíthatjuk be (f11 és f16-os beállítás). A lencse fix állású, 75mm-es gyújtótávolsággal. Átnézeti keresője meglehetősen kicsit, a képre kerülő kép kb. 85%-át láthatjuk rajta. fókusztávolsága kb 1m-től a végtelenig terjedt.

Mint látjuk egyszerű kialakítása ellenére némi szabadságot is kínál a fényképezőgép. Mérete a képen látható, egy AA méretű elemhez viszonyítva. Ez annak is betudható, hogy nagyméretű, 120-as filmet használ, melyet manuálisan, a gép alján elhelyezett forgatóval tudunk továbbítani, és a gép hátlapján levő két "kémlelőn" ellenőrizhetjük a film helyes pozícióját. A géppel 6x6-os, illetve 4,5x6-os képeket készíthetünk. Az alján tripod bemenet is van, mely tovább könnyíti a bemozdulásmentes képek készítését. Az objektív oldalán távkioldó csatlakozást is találunk. Műbőr tokjában zsebbe nem, de táskába simán belefér. Alján és tetején a gyártó emblémáját látjuk.

Normál AA elemhez viszonyítva is látszik, hogy nem egy zsebben hordható darab a Corina

Kicsavart állapotban a lencse, jól látható a piros jelzés, melyet megfelelő helyre állítva érhetjük el a beállításokat.



A Corina fényképezőgép viszonylag egyszerű belsővel rendelkezik.

Az alsó filmtovábbító gyűrű a Druopta felirattal.
Egy a Corina fényképezőgéppel készült fotó 1982-ből, Siófokról.

1 megjegyzés: