2012. július 12., csütörtök

Commodore 16 könyvek

Egy régebbi posztban már bemutattuk a Commodore 16-os személyi számítógépet ( Commodore 16 ). Most néhány hozzá kapcsolódó kiadványt teszünk közzé. A számítástechnikai irodalom, valamint a közkedvelt számítógépekhez kapcsolódó kiadványok a 80-as évek második felében nagy számban jelentek meg. Az általam ma bemutatásra kerülő 3 kötet egy-egy szegmensét jeleníti meg a palettának.

A Commodore 16 felhasználó kézikönyv magyar nyelven is megjelent, sőt külön a géptől is kapható volt. Nagy segítség volt ez azokban az időkben amikor a legtöbb ember az angolt, vagy németet csak szótárazva értette meg. Ma már szinte nem is jelennek meg kézikönyvek, legtöbbjük digitális formátumban elérhető csak, vagy ha meg is jelenik egy adott termékhez, akkor az csak kivonatként, az eredeti vagy csak idegen nyelven, vagy digitális formában érhető el. (Ez a trend legjobban a mai modern digitális fényképezőgépeknél figyelhető meg.)

A másik két kötet a programozással foglalkozik. Ha jól megnézzük a borítót, akkor láthatjuk, hogy általános iskoláknak nyújtott alapvető BASIC programozási segédletet. Ez 1986-ban (a könyv megjelenésének évében) meglehetősen újszerű volt, a legtöbb családnak egyáltalán nem volt számítógépe otthon, sőt a lakosság jelentős része nem is használt soha számítógépet. A kiváltságos iskolák, melyek rendelkeztek személyi számítógéppel szakkörök, iskola után oktatások keretében építették be legtöbbször a számítástechnikát tananyagukba - tehát nem kötelező jelleggel. Sok iskola a közeli Ipari telepre, gyárhoz, annak termeibe járt délután a szakkörök tanulóival, és ott fértek hozzá ezekben az időkben a személyi számítógépekhez.

Hasonlóan BASIC programozásra épül a játékokkal foglalkozó kötet is, egyszerű játékok megírásán keresztül ismerhették meg az érdeklődők a programnyelv és a számítástechnika alapjait.

A könyvek nálam folyamatos használatban voltak, hiszen a számítógéppel együtt beszereztünk szinte minden elérhető forrást, amivel még használhatóbbá tettük a gépet. Így ezek a könyvek mára elmúltak 25 évesek, igazi számítástechnikai kordokumentumok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése