2012. július 23., hétfő

SOKOL - rádió - 1965

Azt hiszem senkinek nem kell bemutatni a SOKOL rádiókat. A szinte mindent kibíró bőrtokban elhelyezett kisrádiók a hatvanas évektől kezdve a magyar háztartások meghatározói is voltak.

A készülékeket a Moszkvai Rádiógyár gyártotta. A blogban bemutatásra kerülő rádió az első SOKOL-ok egyike, a gyár korai éveiben készült. Ismertetőjele, hogy üvegfelületén csak a SOKOL felirat található sorszám és egyéb típusjel nélkül, illetve a jobb alsó sarokban található embléma sem azonos a későbbi modellek emblémáival, mint például a 403-as modellével. A SOKOL szó jelentése Sólyom, melyet ez a piros embléma is szimbolizálni próbált.

A készülék 7 tranzisztoros volt, valamint két hullámsávot, a közép és hosszúhullámot tudta fogni. Alapfelszerelése közé tartozott a hálózati töltő, egy tölthető akkumulátor, valamint egy fülbe dugható fehér hallgató (mono, mivel csak egyfüles volt). A barna bőrtok is "extra", mintázata változó volt, az én modellemnek csillagos mintája van. A későbbi modellek tokjai nem oldalfülesek voltak, hanem hátul nyíltak. Antennája beépített ferrit antenna, ugyanakkor a két kezelőgomb között volt antennabemenete. 

A tulajdonomban levő modell mind a mai napig működőképes állapotban van.

Az egyik első szériás SOKOL rádió





A régi SOKOL embléma.



1 megjegyzés:

  1. Hiányzik róla a két darab sorba kötött, rágumizott zsebtelep. ;)

    VálaszTörlés