2012. július 29., vasárnap

TRANSFORMERS - Turbomasters - BOSS -- Takara /Hasbro 1991

A Transformers (トランスフォーマー Toransufōmā japánul )- az alakváltó robotok - megjelenésüktől kezdve nagy népszerűségnek örvendtek, nemcsak a fiatalok, de a kicsit idősebbek körében is. Mára az alapfigurák és kiegészítőik legendává váltak, számtalan képregényben, rajzfilmben, illetve a mozivásznon is feltűntek.

Az egész franchise 1984-ben indult a japán Takara és az amerikai Hasbro együttműködésével. A jápánok által oly kedvelt óriásrobotokat ültették át a hétköznapokat autó, illetve más közlekedési eszköz formájában köztünk töltő gépekre. Az alapja az 1983 és 84-ben japánban megjelent két robotos játéksorozat a Microman és Diaclone. Ezek átalakuló robotok voltak, melyeket apró mágnessel rögzíthető karakterek vezettek. Ezeket vásárolta meg a Hasbro és alakította ki a Transformer-ek történetét. Maga a technika már rendelkezésre állt, hiszen már használták a G.I.Joe karaktereknél.

A blogon bemutatásra kerülő robot a Turbomasters szériából származik. 'Boss' néven jelent meg, de egyes piacokon külön néven futott, pl Franciaországban és Hollandiában - 'Blizzard', Olaszországban 'Tigre' néven. Megjelenése az Európai piacokon 1992-re tehető, bár a játékot 1991-től gyártották. 

'Boss' kinézete autóformában meglehetősen hasonlít az 1989-ben illetve 1991-ben Tim Burton - Batman filmjeiben látható Batmobile-ra. A motorház helyén levű turbinából rakétákat tud kilőni, ennek szöge bizonyos fokig beállítható. Robot formában a turbina a fegyvere. A Transformers univerzumban jelleme forrófejű, alvezére a Turbomasters csoportnak. Végsebessége 245 km/h.

Mindegyik Turbomaster rendelkezett egy turbinával, mellyel rakétát tudott kilőni. Ezekben meglehetősen erős rugó volt, ezért az amerikai piacon ezek a játékok nem jelentek meg a szigorú szabályozások miatt. Szintén gondot jelentett a rakéták kis mérete is. 

A Turbomasters szériának 6 tagja volt, négy kisebb - Boss, Scorch, Flash és Hurricane - és két nagyobb Thunder Clash és Rotorstorm. A kisebbek ezüst arcmaszkot kaptak. A japán kiadásban a négy kisebb robotot átnevezték, így az itt bemutatott 'Boss' japánban Mach Road néven futott, a többiek pedig Checker Road, Spin Road, és Fire Road-ként és a Japánban legnagyobb szériához, az Operation Combinationhoz tartoztak.




Transformers - Turbomasters -BOSS Takara/Hasbro 1991




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése