2012. július 2., hétfő

Szovjet katonai járművek #1

A hatvanas évek végén a Szovjetúnióban indult meg a Magyarországon is nagyon népszerű, fémből készült katonai járművek gyártása. 1967 környékén a Tulai lőszerüzemben készültek el az első szériás harci eszközök (hivatalos nevén Hadi technika sorozat (nem összekeverendő a 80-as évek egyik meghatározó kiadványával a Haditechnika fiataloknak sorozattal, melyről későbbi posztokban mér értekezünk)). Gyerekkoromban szinte mindenki rendelkezett egy-két (vagy akár több) darabbal a szériából, mára viszont igen keresett darab lett a használtpiacokon. Engem is többször megkörnyékeztek már egy-egy darabért, no de nem válnék meg tőlük semmi pénzért, mivel én nem most veszem őket, hanem anno 30 éve kaptam és megőriztem.

Mai bejegyzésünk témája a Gaz 47-es hernyótalpas tüzérségi vontató.

Forrás / Source: Flickr - W.Grabar



A sorozat egyik legkidolgozottabb modellje, minden oldalról nézve részletes a megjelenítés. Eredetileg gumi lánctalp is tartozott hozzá, de a sok játék megviselte a vékony fekete műanyag csíkot.


Az általam birtokolt két példány két különböző időszakban készült, ezt a fenéklemezük is mutatja. A későbbi modellekről eltűnt a felirat, az ár, valamint a gyártóhelyet megjelölő embléma. A felső modell a tulai gyár emblémáját viseli. Az alsóról már hiányzik a jelölés.


A részletességre jó példa, hogy nem tükrözték a két oldalt, hanem az egyik oldalon egy plusz kiegészítőt is elhelyeztek. A lánctalp imitáció a kerekek felett is sokat dob a kialakításon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése